Escrit d'opinió de Jose Antonio Gallardo, regidor de Medi Ambient
Fa uns dies vam rebre una instància de ciutadans i ciutadanes que ens demanaven la substitució dels cubells de recollida porta a porta per contenidors soterrats al municipi, ja que exposaven que existien problemes de recollida i insalubritat provocada pels senglars amb les deixalles.
La resposta per part de l’Ajuntament la compartim amb tots els veïns i veïnes i va ser la següent:
“Primer de tot, lamentem les molèsties ocasionades per la presència de senglars en el nucli i urbanitzacions. Som totalment conscients que genera insalubritat, a més de causar inseguretat. Es tracta d’un problema, però, de difícil solució perquè afecta a tots els municipis envoltats de massa forestal. Tot i així, des de l’Ajuntament hem començat ja a aplicar mesures per lluitar-hi. Per tal d’evitar el problema dels senglars, i complementàriament a les mesures preses des de l’Ajuntament, recomanem una sèrie d’accions a adoptar per part dels veïns i veïnes: treure els cubells d’escombraries en les hores i dies del calendari, i deixar-los el mínim temps necessari, amb les tapes baixades, i mai les bosses soles. I, sempre que es pugui, instal·lar ganxos a la façana per poder penjar-hi els cubells impedint l’accés a senglars o altres animals. Entenem, per tant, que el problema real no és la recollida porta a porta i que es tracta d’un problema conjuntural. En segon lloc, el sistema de recollida d’escombraries porta a porta implantat des del 2003 va convertir Torrelles en un municipi pioner, atès que era un sistema totalment desconegut al nostre territori. L’aposta, però, ha resultat exitosa ja que, des de llavors, no ha parat de créixer el volum de recollida selectiva, cosa que ha permès una separació i tractament dels residus eficient i ha reduït la quantitat de residus que va a abocadors i incineradores. Actualment, Torrelles presenta uns nivells de recollida selectiva del 72%, mentre que la mitjana de l’Àrea Metropolitana és del 37,4%. Estem, a més, molt per sobre del nivell exigit per Europa, que demana un 55% mínim de recollida selectiva pels residus municipals per al 2025. Amb els sistemes de contenidors, soterrats o a la via pública, els estudis realitzats afirmen que no se supera el llindar del 40% en recollida selectiva.
Els alts índex de reciclatge dels residus que s’aconsegueix amb el porta a porta, no només a Torrelles sinó que així es desprèn en altres municipis, fa que cada vegada més municipis l’hagin adoptat, cas dels barris de Sant Andreu i Sarrià a la ciutat de Barcelona, Matadepera, Tiana, Berga, etc. Actualment, hi ha més de 222 municipis arreu de Catalunya on funciona el porta a porta, 108 dels quals han fet el canvi de sistema en els darrers cinc anys. En breu, municipis del nostre entorn també implantaran el sistema de recollida porta a porta, com ara Santa Coloma de Cervelló, a mitjan de l’any 2022, i Corbera de Llobregat, a principis d’any. En tercer lloc, la implantació de contenidors soterrats pensem que no és una bona opció. Varis municipis on hi estava implantat, els estan desmantellant. El motiu és la baixa eficiència en la recollida selectiva (la població no separa) amb un augment de la brutícia i residus al voltant dels punts, i els problemes tècnics recurrents del sistema d’elevació dels contenidors amb repetides avaries i conseqüent cost econòmic. En quart lloc, el porta a porta té l’avantatge de dipositar els residus enfront el domicili, sense haver de desplaçar-se llargues distàncies fins a trobar un contenidor. Si es respecten els horaris de recollida, els cubells no haurien d’estar a la via més temps del necessari ni ocasionar cap molèstia de pas, com s’indica en la instància. Malauradament, som coneixedors que no tothom respecta la normativa, per això també estem identificant i informant els veïns infractors del deure de guardar els cubells, i les conseqüents sancions si no es fa. Des que vam iniciar la campanya informativa hem enviat ja 78 cartes a veïns i veïnes per aquest motiu. Per acabar, volem agrair l’interès i preocupació de tots els sotasignats en una qüestió de cabdal importància com és la gestió de residus. Un tema de repercussió global i que és part dels Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’Organització de les Nacions Unides, que ens fa a tots i totes responsables del seu impacte”.
Per part de l‘Ajuntament es defensarà l'actual recollida i treballarem per millorar-la en la recollida de residus.
Volem fer un agraïment a tots els veïns i les veïnes que participen en la recollida i els animem a tots a fer-la encara més eficient.