Escrit d'opinió de Vanesa Santiago, regidora d'Igualtat
Ens trobem a la recta final de l’elaboració del Pla intern d’Igualtat de l’Ajuntament de Torrelles de Llobregat. Un Pla que neix del compromís de la corporació amb les polítiques de gènere i que pretén avançar en l’assoliment de la igualtat d’oportunitats entre homes i dones i a la vegada, contribuir a la conscienciació i la transformació social per erradicar les desigualtats.
El document què estem concloent presenta la diagnosi de l’organització en termes de gènere, analitza la realitat interna de l’ajuntament i marca els objectius i les accions a emprendre els propers anys d’acord amb el que estableix la Llei 17/2015, del 21 de juliol, d'igualtat efectiva de dones i homes.
Aquesta setmana passada, concretament el 22 de febrer, es reivindicava el Dia Europeu per la igualtat salarial. Un dia per fer més visible la bretxa salarial entre homes i dones i una crida del Parlament Europeu per a sensibilitzar la ciutadania. Segons la Comissió Europea, entre els factors que contribueixen a la desigualtat salarial destaquen la manca de transparència en els sistemes retributius i la manca d’una definició legal del concepte de “treball d’igual valor”.
Segons dades de l’Enquesta Anual d’Estructura Salarial, a Catalunya, la bretxa salarial és del 26%, el que significa que el salari mitjà de les dones hauria d’augmentar un 26 % per igualar-se amb el salari dels homes.
Disposar d’un Pla intern d’Igualtat del consistori és donar exemple en matèria de responsabilitat social i d’igualtat d’oportunitats en qüestió de gènere i permetrà influenciar i transmetre aquest compromís a la resta d’organitzacions amb les quals ens relacionem.