Club de lectura 'Temps de cireres'

Dijous, 26 de setembre de 2024 de 19:00 a 20:00

Lectura: Les aventures del bon soldat Svejk, de Jaroslav Hašek

El club de lectura on els comentaris de les novel·les seleccionades són el punt de trobada per compartir les impressions i opinions amb la resta de participants. Dinamitzat per la Sílvia Llorente.

El club de lectura de novel·la té l’objectiu de donar una panoràmica de la novel·la des d’un punt de vista ampli i de desenvolupar l’esperit crític dels participants. Al club s’hi llegeixen lectures tant d’autors clàssics com moderns de diversos gèneres literaris.

 

Les aventures del bon soldat Svejk

«Una gran època demana grans homes. Hi ha herois desconeguts i obscurs, privats de la fama i de la glòria històriques d’un Napoleó. […] Avui mateix podríeu trobar, pels carrers de Praga un home desendreçat que no s’adona de la importància que té per la història de la magna època moderna. […] Si li preguntéssiu com es diu, us contestaria amb senzillesa i modèstia: «Soc en Svejk…». Així comença una de les novel·les més hilarants i subversives de la literatura universal: Les aventures del bon soldat Svejk. Hereu de Cervantes, Rabelais, Fielding o Sterne, en la segona dècada del segle XX l’escriptor txec Jaroslav Hašek va donar vida a l’entranyable i humil soldat Svejk, enrolat a les files de l’exèrcit austrohongarès durant la Primera Guerra Mundial. Les divertidíssimes i sorprenents aventures d’aquest simpàtic murri modern, estúpid i savi alhora, menyspreat pels estaments militars -«la comissió em va declarar oficialment idiota. Soc un idiota oficial.», arriba a declarar el mateix Svejk-, constitueixen un manifest antibel·licista de primer ordre, una proclama satírica i irreverent contra la futilitat i el sense sentit de la guerra narrada des de l’òptica d’un idiota genial.

 

Jaroslav Hašek

Considerat juntament amb Kafka una de les figures més representatives de la literatura txeca, Jaroslav Hašek va néixer a Praga el 1883. Va cursar estudis de Comerç que li van permetre obtenir un lloc a la banca el 1902, encara que els seus excessos amb la beguda li van costar treball. Va ser llavors quan va començar a escriure els seus primers articles, de tendència anarquista, que li van valer el 1907 el lloc de redactor en cap del diari Komuna. El 1915 Hašek es va allistar a l'exèrcit austrohongarès i va lluitar al front de Galitzia, però després d'una ofensiva de l'exèrcit rus, va ser capturat per l'enemic. Ja alliberat del seu captiveri, el 1918 Hašek va abraçar la causa bolxevic alhora que es comprometia amb la Legió Txeca, una organització nacionalista destinada a emancipar els txecs de la tutela austrohongaresa. Després del seu retorn a Praga el 1920 va intensificar la seva defensa pels ideals comunistes i nacionalistes, i va començar a publicar Les aventures del bon soldat Vejk, aprofitant les seves pròpies experiències durant la guerra. La seva intenció era publicar sis volums, però la seva mort prematura el 1923 només li va permetre publicar-ne tres; el seu amic Karel Vank es va encarregar d'acabar una cambra que havia quedat inconclús.

 

 

 

Com inscriure’s als clubs de lectura de la biblioteca?

La biblioteca municipal Pompeu Fabra ofereix diferents tipus de clubs de lectura, tant per a persones adultes com per a infants.

Adults

  • Club de lectura de converses en francès. El nivell dels membres és mitjà i, en conseqüència, s’ha de fer una prova de nivell.
  • Club de lectura de converses en anglès (Love It). El nivell dels membres és alt i, en conseqüència, cal fer una prova de nivell.
  • Club de Lectura "Temps de cireres". En aquest club hi ha llista d’espera (hi ha 23 persones per a 20 places), i, per tant, a l’hora d’apuntar-se els usuaris no tenen la plaça confirmada.
  • Club de lectura de còmics "L'ocell del temps". En aquest cas cal saber què és el que agrada als usuaris per a programar les sessions.

Infants

  • Club dels Llibrenautes (de 3r a 4t).
  • Club dels Intrèpids lectors (de 5è a 6è)

En aquests dos clubs de lectura es realitza una entrevista als pares per a saber en quin nivell estan els seus fills, i també s’explica presencialment als potencials membres del Club què és realment un Club de Lectura. D'aquesta manera, quan els infants vinguin a la biblioteca hagin llegit els llibres i sàpiguen en què consisteix l’activitat.

 

En tots els casos, per a gestionar la inscripció d'un club de lectura la persona interessada ha d'anar presencialment a biblioteca en horari d’obertura al públic (de dilluns a divendres de 16 h a 20.30 h, i els dijous i els dissabtes de 10 h a 13:30 h), i omplir una fitxa amb les seves dades bàsiques.
En aquesta visita a la biblioteca s’informarà els usuaris sobre:

  • El funcionament.
  • Tipus de club que s’adeqüi més a les seves necessitats.
  • Quins són els llibres que es llegiran al llarg de totes les sessions.

A part, també s’entregaran els llibres de la sessió que correspongui.

 

 

Quin cost té:

Gratuït

Biblioteca Municipal Pompeu Fabra

Major, 8 (Edifici de Can Camps) - 08629 Torrelles de Llobregat - Barcelona
Nom de contacte: Olga Pujol (Directora)
Telèfon: 936 891 836
Adreça electrònica: b.torrelles.pf@diba.cat
Vegeu-ne la situació al mapa
Darrera actualització: 2.09.2024 | 09:10