Cant: Carmina Burana, de Carl Orff
XXXII Taller participatiu de cantaires de la Federació Catalana d'Entitats Corals (FCEC) i Cmusics al Baix Llobregat
Sessió numerada i amb venda anticipada d’entrades a www.entrapolis.com o a les dependències de l’Ateneu Torrellenc en horari d’obertura i amb pagament en efectiu.
Carmina Burana és una obra musical de Carl Orff. La composició combina de forma sorprenent els textos medievals del Carmina Burana, una col·lecció de cants dels segles XII i XIII, i música vocal i instrumental del segle XX. L’obra d’Orff, que té el mateix títol que la col·lecció de poemes medievals, té forma de cantata escènica, i s’estrenà el 1937. El seu fragment més conegut és l’O Fortuna, que constitueix la primera part del preludi i que es repeteix al final de l’obra. Orff subtitulà la composició: Cantiones profanae cantoribus et choris cantandae comitantibus instrumentis atque imaginibus magicis (en català: cançons laiques per a cantants i coreutes per ser cantades amb instruments i imatges màgiques). La versió d’Orff forma part d’una trilogia juntament amb Catulli Carmina i Trionfo di Afrodita.
De la col·lecció completa dels Carmina Burana, Orff va escollir 25 cançons i les va ordenar de manera que poguessin representar-se en un escenari, tot i que en l’actualitat s’acostuma a interpretar en versió concert.
Pel que fa a la música, es va emmotllar a la senzillesa dels textos. Aproximadament la meitat de les peces són cançons, la melodia de les quals es repeteix a cada estrofa gairebé sense variants, i a vegades es limita a realitzar simples escales majors o menors. El ritme és l’encarregat de donar varietat al conjunt, i així s’evita qualsevol monotonia. Aquesta riquesa rítmica és, potser, la característica més important dels Carmina Burana d’Orff.
A la cantata, a més de l’orquestra i cors (cor gran, cor petit i cor d’infants), hi intervenen solistes: soprano, tenor, baríton i baix, i hi destaca l’abundant i esplèndida percussió. L’orquestració inclou tres flautes, tres oboès, tres clarinets, dos fagots, un contrafagot, quatre corns, tres trompes, tres trombons, una tuba, cinc timpans, una celesta, dos pianos, violins, violes, violoncels i contrabaixos.
L’obra d’Orff consta d’una introducció, tres parts i un final.
Introducció: Fortuna imperatrix mundi.
Primera part: Primo vere – Ûf dem anger.
Segona part: In taberna.
Tercera part: Cours d’amour – Blanziflour et Helena.
Final: Fortuna imperatrix mundi.
Solistes:
Assumpta Mateu (Soprano)
Oriol Rosés (Contratenor)
Lluís Síntes (Baríton)
Pianistes:
Talgat Kurmankulov
Olga Claret
Percusionistes de l’ESMUC
Director: Enric Gavaldà García
Enric Gavaldà i García
Estudia al Col·legi Alemany d’Esplugues. Llicenciat en Econòmiques, amb màster en Màrqueting. Empresari del sector musical i músic plurilingüe. Pianista, cantant, arranjador i director de cor i orquestra.
Estudia piano amb Mireia Planas, obtenint el Grau Professional, i cant amb M. Àngels Miró al Conservatori Municipal de Música de Barcelona. Actualment, és estudiant de Direcció a l’ESMUC amb els mestres Johan Duijck i Salvador Brotons. El juliol de 2023 realitza masterclasses amb la BMI Symphonic Orchestra de Bucharest amb el mestre John Axelrod. Realitza els cursos de direcció de la FCEC on assoleix tots els nivells. El febrer de 2019 cursa estudis de direcció a Londres amb Manvinder Rattan i Steve Gregson i el juliol de 2019 i 2021 fa un curs de direcció amb Josep Vila i Casanyes. Al setembre de 2021 rep classes magistrals de direcció d’orquestra a León pel mestre Bruno Aprea, col·laborant amb Joaquín Soriano (piano) i la Jove Orquestra Leonesa organitzat per la Fundación Eutherpe. És assessorat i rep classes de direcció des del març de 2019 pel mestre Jordi Casas Bayer.
Dirigeix la Jove Orquestra Barcino (2022-), el cor Nova Tardor de Cornellà (2018-), la coral Cor Creixent de l’Hospitalet (2014-), la coral Àuria de Cornellà (2013-) i la coral Lluna d’Argent de Cornellà (2015-). Va dirigir la Coral Margalló de Castelldefels (2007-2018) i el grup Ego Sum Lux (2019-2021), va ser director musical a la companyia Todoporque-rias Theatre Group de Castelldefels estrenant dos musicals (2010-2012).
Els anys 2007 i 2008 és convidat al Concurs Internacional de Cant Coral de Cunit com a membre del Jurat. El 2019 i 2022 participa en el Festival Internacional «Chorus Inside» celebrat a Lloret de Mar com a president del Jurat on també imparteix una Masterclass.
Com a empresari, és el fundador i CEO de Cmusics Entertainment: productora musical, manager de grups, organitzadora de concerts, concursos, festivals i tallers per entitats privades i públiques, i des del 2019 patrocinador-col·laborador de la FCEC.
Quin cost té:
15€ general. 10€ socis
Darrera actualització: 28.05.2024 | 17:03