Ball de la Tal·lara
A Torrelles i a Sant Vicens dels Horts, s'havia ballat la Tal·lara a la vinya. L'única cita que s'ha trobat fins ara donant testimoni que havia existit aquest ball al nostre poble és al Costumari Català de Joan Amades i explica textualment:
"A Torrelles de Llobregat i a Sant Vicenç dels Horts els homes i les dones havien ballat la tal·lara a la vinya mateix. Aplegats de manera desigual, ballaven un ball rodó desgairat, agarbonant-se amb atabalament, cop ací, cop allí, al so d'una curta cantarella no gaire polida i impublicable, molt adient amb l'aire de l'esbojarrada coreografia i amb les bullícies de les veremes”.
A més, en mateix Joan Amades dins la publicació “Termes sense significat” esmenta l’estrofa d’una melodia del qual diu que és el text del "ball de la Tal·lara” -no sabem si és la dansa que es ballava a Torrelles de Llobregat i a Sant Vicenç dels Horts- :
Inspirant-se en el que Joan Amades havia escrit, el folklorista, coreògraf i director de l’Esbart de Dansaires de l’Orfeó Gracienc, Lluís Trullàs i Ribas, va crear el ball de la Tal·lara, amb la música composada per Manuel Oltra i Ferrer. El 24 de maig de 1970, al local de l’Orfeó Gracienc, es va estrenar el nou ball:
El 1973 el director de l’Esbart Sant Martí de Torrelles, en Jordi Castellana, va deixar la direcció per qüestions de salut i de temps per dedicar-se a l’Esbart. D’aquesta manera es va deixar pas a en Lluïs Pareja, vinculat a l’Esbart de Dansaires de l’Orfeó Gracienc. El seu vincle amb l’Orfeó Gracienc va fer possible que el mateix Lluís Trullàs, ensenyés el ball a l’Esbart. Així, per primera vegada al poble, es va ballar la dansa que Joan Amades havia localitzat a Torrelles, l’agost de 1974 a l’Ateneu Torrellenc.
El 1979, amb l’empenta del mossèn del poble, Josep Maria Soler, es va voler tornar a recuperar la Tal·lara que els anys d’inactivitat de l’Esbart (entre el 1976 i el 1978) havia quedat mig oblidada. Per tal de dirigir la ballada es va incorporar a l’Esbart en Ricard Capdevila, que feia poc que vivia a Torrelles. La Tal·lara es va ballar després de la cercavila de l’Esplai Arc de Sant Martí al Parc de Can Sostres durant la Festa Major de Sant Pau.
La recuperació de la Tal·lara a Torrelles va ser l’origen de la ja tradicional ballada anual per Sant Pau i que ha fet d’aquest ball sigui encara una dansa viva avui en dia.
El 29 de gener 2016, dins dels actes commemoratius dels 50 anys de l’Esbart Sant Martí, més de 300 persones van ballar la Tal·lara al llarg del carrer Major de Torrelles de Llobregat.
Organitza: Ajuntament de Torrelles de Llobregat