Teatralització sobre la figura intel·lectual, humana i política del geni ordenador de la llengua: Pompeu Fabra, i xerrada-debat sobre el català avui.
La figura de Pompeu Fabra és tan enorme que cal difondre-la a fons i fer-ne un exemple de futur. La seva obra, també tan enorme, és cosa nostra, de present. És la nostra llengua, traduïda i traductora, escrita, parlada, estructurada, moderna. Sempre tan feble, però sempre resistint, també a les xarxes... Convé estimar-la, utilitzar-la cada dia, saber-ne les regles. Les Normes. El Diccionari. La Gramàtica. 40 minuts per explicar d'una manera diàfana la reconstrucció científica d'una llengua. Una gran proesa. Una jugada mestra!
Què en sabem de Pompeu Fabra? Jugava a tenis? Feia excursions? Va viure a Bilbao? Va morir a l'exili? Pioner, precursor, tenaç, esportista, dialogant, treballador, pacient, compromès... un gran mestre. El català més important aparegut en l'últim segle, segons Josep Pla: “... de la desfeta de la Guerra Civil, només queda dempeus una obra i una figura, la figura i obra de Pompeu Fabra”.
Fitxa artística:
Text: Òscar Intente i Maria Pla Interpretació: Òscar Intente Direcció: Maria Pla Producció: Inútils Mots -teatre de la paraula
Amb el suport de: Plataforma per la Llengua / Generalitat de Catalunya / Diputació de Barcelona / Ajuntament de Barcelona
Els 40 minuts dels quals consta l'actuació aniran acompanyats d'una xerrada-debat sobre el català avui, "Mantenim viva la llengua? El llegat de Fabra", també d'uns 45 minuts. La nostra llengua viu moments crítics de grans reptes, cal reflexionar, posar a debat i situar el paper que poden tenir els ateneu en l'actual context. Aquesta xerrada estarà dinamitzada per Plataforma per la Llengua amb la participació de Marta Rovira, doctora en sociologia, com a experta.
Activitat impulsada per la Federació d'Ateneus de Catalunya.
Gratuït