Aquesta edició inclou una entrevista amb la Ma Dolors Batalla, responsable i gerent d’un establiment especialitzat en moda i llenceria per a dona i home. A través de la conversa que presentem a continuació, podrem conèixer més a fons tant la seva trajectòria com el negoci que lidera.
Ca la Maria porta més de set dècades formant part del comerç local de Torrelles. Com va sorgir la idea de crear aquesta botiga? Explica’ns una mica de la seva història.
La meva sogra, la María Roset Villarroya, es va casar l’any 1950, però ja abans tenia clara la idea d’obrir una botiga, inspirada per la Maria Tres Riera, l'àvia de Cal Mixerris i la seva sogra, que havien tingut una connexió amb el comerç local, quan un marxant arribava en bicicleta per vendre peces de vellut. En aquell temps, la gent del poble feia intercanvis: oferien diners o productes bàsics com ous a canvi de tela.
Finalment, l’any 1952, la María Roset va obrir la botiga a l’entrada de casa seva, en un petit espai que es convertiria en la seva activitat comercial. Encara avui conservem els prestatges originals, on s’exposaven les teles que es venien a metres, ja que en aquella època la majoria de gent es confeccionava la seva pròpia roba.
Als anys 60, el negoci va evolucionar i es van començar a vendre altres productes, com mitges i diferents tipus de roba.
Un fet curiós és que sota la botiga hi ha un antic molí d’oli, que pertanyia al besavi del meu sogre i data de l’any 1800. Ens expliquen que, en aquella època, hi entraven carros carregats d’olives. A més, encara conservem una porta que prové de l'antiga presó de Molins de Carles V.
Quan jo vaig agafar el negoci, vaig decidir posar-li el nom de "Botiga Ca la Maria", però la gent del poble encara la coneix com "Ca la Maria de Cal Deu". Amb el temps, el negoci es va anar transformant. La meva sogra es va jubilar amb més de 70 anys, i vaig decidir deixar la meva feina per continuar amb la botiga i mantenir viva la seva història.
Què significa per a vosaltres mantenir viu aquest negoci familiar des de 1952?
Per a mi, mantenir viu aquest negoci familiar des de 1952 significa preservar una part de la història i la tradició del comerç del nostre poble. Aquesta botiga no és només un establiment comercial, sinó un testimoni viu de com ha evolucionat la manera de comprar i vendre al llarg de les generacions.
Cada prestatgeria, cada racó de la botiga explica una història: des dels inicis, quan es venia tela a metres perquè la gent es feia la seva pròpia roba, fins als canvis que hem anat introduint amb el temps per adaptar-nos a les necessitats actuals.
Per a nosaltres, aquest negoci és molt més que una feina. És el llegat d’una família que ha treballat amb esforç i dedicació per oferir un servei proper als veïns del poble. És mantenir el tracte personalitzat i aquell esperit d’intercanvi i confiança que caracteritzava el comerç d’abans.
Com ha evolucionat Ca la Maria al llarg dels anys? Heu hagut d’adaptar-vos a noves tendències del mercat?
Ca la Maria ha evolucionat molt al llarg dels anys, sempre amb la voluntat de mantenir viva la seva essència però adaptant-se als nous temps. Tot negoci ha de saber evolucionar perquè, si no t’adaptes als canvis, et quedes enrere.
Encara que volem preservar la tradició i el tracte proper amb els clients, hem hagut d’actualitzar-nos en molts aspectes. Per exemple, hem incorporat noves estratègies de comunicació a través de les xarxes socials per arribar a més gent i fer conèixer els nostres productes. També hem diversificat l’oferta, adaptant el catàleg als gustos i necessitats actuals dels consumidors.
A més, el màrqueting i la imatge de la botiga també han evolucionat: hem renovat el disseny de les bosses, hem apostat per campanyes promocionals i hem millorat la presentació dels productes a l’establiment per oferir una experiència de compra més atractiva.
L’adaptació constant és clau per continuar endavant. Tot i els canvis, el nostre objectiu principal continua sent el mateix: oferir un servei de qualitat, mantenir la proximitat amb els clients i fer que Ca la Maria continuï sent un referent al poble, com ho ha estat des de 1952.
Quin tipus de productes oferiu als vostres clients?
Actualment, oferim merceria, roba interior de dona, moda de bany, cotilleria i roba exterior tant per a dona com per a home. Tot i que tenim una petita selecció de roba exterior, la disponibilitat depèn dels proveïdors.
Treballem principalment amb proveïdors nacionals, però molts han tancat en els últims anys. Per això, sempre intento buscar alternatives properes i prioritzar productes fabricats aquí.
El tracte personalitzat és un dels vostres valors diferencials. Com aconseguiu mantenir aquesta essència en un moment en què el comerç en línia està en auge?
El tracte personalitzat és clau per a nosaltres, i tenim la sort de comptar amb clients fidels, tant del poble com de pobles propers, que valoren aquest tipus de comerç. Fins i tot tenim una clienta que ve de Sant Adrià de Besòs.
El nostre estil marcat i l’atenció propera fan que els clients se sentin còmodes i tornin. A més, oferim productes que s’han de provar, ja que cada cos és diferent. Treballar amb proveïdors nacionals ens dona un avantatge, ja que el tallatge sol ser més precís que el de productes importats. Això fa que els clients confiïn més en la nostra selecció i assessorament.
Us heu plantejat alguna vegada vendre els vostres productes en línia o fer entregues a domicili?
Actualment, fem entregues a domicili, ja que molts clients estan acostumats a trucar per fer comandes i confien en el nostre criteri. Preparem els encàrrecs segons les seves necessitats i fins i tot hem fet repartiments a urbanitzacions.
Pel que fa a la venda en línia, me la vaig plantejar en un principi, però vaig decidir no fer-ho. Per vendre a través d’una web cal tenir tot l’estoc disponible, i gestionar-ho correctament requereix una dedicació constant. A més, m’agrada tenir el control dels productes i saber on van. Al poble coneixes els clients i tens un tracte directe, mentre que a internet es perd aquesta connexió i el control sobre el retorn dels articles. A més, el nostre producte és molt personal i sovint cal tocar-lo per apreciar-ne bé la qualitat, cosa que es perd amb la compra en línia.
Quins creieu que són els vostres punts forts com a comerç local? Hi ha algun aspecte que us agradaria millorar o potenciar?
Un dels nostres punts forts com a comerç local és mantenir viva la tradició i oferir un servei de proximitat. Cada dia fem un esforç per aixecar la persiana i donar vida al poble, perquè un carrer amb aparadors il·luminats i botigues obertes crea caliu i moviment. No hi ha res més trist que un poble sense comerç.
També apostem pels productes de proximitat i nacionals per facilitar que la gent trobi aquí el que necessita sense haver de marxar. Tot i això, és difícil tenir-ho tot, i quan baixa el consum, també es redueixen les compres i l’oferta.
Ens agradaria continuar potenciant el comerç de proximitat, conscienciar la gent sobre la importància de comprar al poble i mantenir l’essència d’un negoci que forma part de la història local.
Com valoreu la importància de comprar al comerç local? Què creieu que aporta Ca la Maria a la comunitat de Torrelles?
Comprar al comerç local és essencial per mantenir un poble viu, dinàmic i proper, on els habitants puguin trobar el que necessiten sense haver de desplaçar-se. El comerç dona vida als carrers, crea comunitat i ajuda a preservar la història i la identitat del poble.
Ca la Maria aporta proximitat, qualitat i tradició a Torrelles. Som un negoci arrelat al poble, que ofereix un servei personalitzat i contribueix a mantenir l’essència de comunitat. Sense comerços, els pobles es converteixen en simples zones residencials i perden el seu encant i autenticitat.
Fa uns anys vas iniciar una campanya de la teva bossa viatgera, com va sorgir aquesta idea?
Vaig decidir llançar una campanya relacionada amb la meva "bossa viatgera", i tot va començar per la meva voluntat d'anar més enllà del que feia tothom. Vaig ser de les primeres botigues de Torrelles en crear un compte d'Instagram i sempre m’ha agradat ser pionera, mantenint-me activa i innovadora. Quan vaig veure que tothom utilitzava bosses de plàstic, em va sorgir el desig de crear una alternativa més sostenible i alineada amb els meus valors. Crec fermament que cada botiga ha de reflectir el seu estil i les seves pròpies tendències.
D’aquesta manera, vaig començar a buscar una empresa que fabriqués bosses, primer de paper i després de no-teixit, amb els colors que definien la meva marca. Em va emocionar veure com les persones començaven a utilitzar les meves bosses en el seu dia a dia: per portar el berenar, anar al metge amb les receptes, o fins i tot per portar sabates a la maleta.
Però com que a mi m'encanta viatjar, vaig decidir llançar la campanya de la "bossa viatgera". Volia que la gent portés la meva bossa a tots els racons del món. La resposta va ser molt positiva, i avui dia la campanya continua vigent. A més, els clients em comentaven que ja era una tradició, gairebé un joc, buscar el millor lloc per fer-se una foto amb la bossa durant els seus viatges. Això em va agradar molt, perquè volia que la bossa es convertís en una part essencial de l'experiència de viatge. Sempre intento innovar i trobar noves idees que ningú més hagi fet.
Quin consell donaríeu a algú que es plantegi emprendre un negoci local en l’actualitat?
A algú que es plantegi emprendre un negoci local a Torrelles, el primer consell que li donaria és que abans d'obrir el negoci, faci un estudi de mercat molt detallat. Cal tenir paciència, perquè els començaments són sempre complicats i potser no es veuen els resultats immediatament. És fonamental conèixer les necessitats del municipi i identificar allò que manca als habitants. A més, és molt important estudiar bé la zona on vols obrir el negoci: conèixer l'afluència de gent que passa pel carrer, veure quines altres opcions de negoci hi ha a la zona i quins serveis falten. L'adaptabilitat és clau; s'ha de saber respondre a les necessitats canviants dels clients i estar sempre atent al que demana el mercat local. Maria Dolors, moltes gràcies per la teva participació en aquesta entrevista i gràcies per fer comerç.
*Fotografia: Fons de Dolors Batalla. Arxiu històric fotogràfic digital. Associació d’Estudis Torrellencs.