Ampliant la mirada envers l'envelliment actiu

Divendres, 7 de maig de 2021
Escrit d'opinió de Vanesa Santiago, regidora de Serveis Socials, Gent gran, Igualtat i Joventut

En les darreres dècades, la població major de 65 anys ha augmentat de manera progressiva i constant i ho continuarà fent en el futur. Les projeccions de població ens mostren que l’any 2030 el 23,9% de la població serà major de 64 anys. 

L’etapa del cicle vital entesa com a vellesa està patint una transformació, està canviant, s’està estenent. El fet de viure més anys, fa molt més complexa aquesta etapa i a la vegada molt més heterogènia.

Ens trobem amb velleses molt variades, arriben a aquesta etapa generacions cada vegada més formades, s’estan donant canvis importants pel que fa al gènere, així com en la diversitat de relacions, persones que viuen més anys però amb més malalties cròniques... aquests i d’altres fets, suposen nous desafiaments al voltant de les polítiques de gent gran i la necessitat d’ampliar la mirada.

Darrerament s’està reflexionant molt al voltant de l’envelliment actiu, de la urgència d’obrir nous camins que incorporin les diferents transicions entre els períodes de salut amb els de fragilitat o els de dependència.

Des de la Regidoria de Serveis Socials i Gent Gran hem presentat una proposta en aquesta direcció a la Diputació de Barcelona per tal que ens doni suport en la realització d’una diagnosi de la situació actual al nostre municipi envers la Gent Gran.

La idea és elaborar i analitzar de forma participativa amb les persones majors de 60 anys, les seves necessitats i preferències, identificar els serveis i recursos disponibles per afavorir l’envelliment i situar aquells aspectes a millorar per poder implementar polítiques d’envelliment actiu amb sentit. És a dir, que allò que faig tingui significat i sentit en la meva vida en aquesta etapa del cicle vital i en cada transició.

Darrera actualització: 14.12.2021 | 09:28