Hi ha dos elements que caracteritzen la presa de decisions polítiques en el que portem de segle XXI: la proliferació de les xarxes socials i la progressiva equiparació entre fets i opinions per una part important de la població. Aquests dos elements, tot i que sovint van lligats, no necessàriament presenten cap relació de causalitat.
En tot cas, és evident que la informació que corre per la xarxa, amb diversos graus de veracitat, i el fet que aquests espais digitals fomenten les opinions més exagerades, ha acabat provocant una sensació d’inseguretat que no es correspon amb les dades amb les que treballen els cossos policials.
El Pla de Seguretat Local de Torrelles neix sense ignorar aquest context aparentment contradictori: mentre que les dades empíriques demostren un escenari, la sensació per part d’alguns ciutadans és just la contrària. A més, en els darrers anys ha anat proliferant una dinàmica que encara incrementa aquesta distància entre les sensacions i els fets, i és la prioritat d’una part de la ciutadania de publicar les seves queixes a les xarxes socials i al mateix temps negar-se a fer la corresponent denúncia davant dels òrgans establerts a tal efecte (sovint malgrat la possibilitat de desplaçament de la policia local al seu domicili per recollir el testimonis dels fets).
Els objectius del Pla són, doncs, evidents. D’una banda millorar la principal eina que tenim al nostre municipi en matèria de seguretat, tot partint de les dades objectives. I de l’altra, aconseguir que aquestes millores no només siguin a nivell estadístic, sinó que a més es vegin reflectides en un millor coneixement per part de la població de la situació actual així com dels recursos i eines de les que disposem al municipi. Un repte complex que només es podrà assolir amb la col·laboració de totes les parts implicades.